Przepis popularny na wyspach Świętego Tomasza i Książęcej.
Przepis popularny na Wyspach Zielonego Przylądka i w Gwinei Bissau.
»Diabeł« w tej przekąsce to ostra papryka użyta w nadzieniu.
Doskonałe połączenie tuńczyka z chrupiącą papryką i sałatą, z dodatkiem majonezu, parmezanu i bazylii wzbogacających smak.
Na Jamajce danie nazywane jest »stamp and go« i jest jedzone rano.
Ramen to danie kuchni japońskiej, składające się z makaronu, bulionu i innych składników.
Dorsz jest dobrą alternatywą dla kurczaka w klasycznych przepisach.
Lekka i łatwa w przygotowaniu przekąska.
Sposób wypieku i charakterystyczny kształt kajzerki został opracowany przez piekarzy wiedeńskich.
Pastilla (bastela) to tradycyjne danie kuchni marokańskiej.
Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z ciasta kruchego, drożdżowego lub francuskiego oraz nadzienia.
Empanada to rodzaj nadziewanego rogalika / pierożka.
Ciasto francuskie znane było już w średniowieczu.