Sardynki


Sardynka, sardyna i pilchard to zbiorcze nazwy grupy ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae) z rodzajów:


  2024-11-02

Homarzec a krewetka


Homarce w handlu zwane są także langustynkami czy scampi. Posiadają szczypce, ale nie mają one kulinarnego znaczenia.


  2024-10-24

Nowy sklep


Zapraszamy do naszego nowego sklepu w Hali Mirowskiej w Warszawie.


  2024-10-23

Ronqueo


Części tuńczyka (błękitnopłetwego) pochodzące z tradycyjnego hiszpańskiego rozbioru (ronqueo).


  2024-09-30

Zupa po prowansalsku


W Prowansji tradycyjnie podaje się zupę rybną z chrupiącymi grzankami.


  2024-09-28

Zjeść zupę, wyhodować roślinę


Puszki po zupach doskonale nadają się do hodowania roślin.


  2024-09-26

Makaron z tuńczykiem


Są przepisy trudne, proste i bardzo proste. Ten jest najprostszy.


  2024-09-25

Szprot sardynką


W Unii Europejskiej można sprzedawać puszkę z napisem „Sardynki” ze szprotami albo śledziami w środku.


  2024-09-24

Vongole


Vongole to włoskie określenie dla kilku gatunków małży z rodziny małży Wenus (Veneridade).


  2024-09-23

Oliwa


Oliwa jest istotnym składnikiem wielu konserw z rybami i owocami morza, warto poznać jej charakterystyczne właściwości.


  2024-09-20

Sajra


Sajra (Cololabis saira) to gatunek drapieżnej morskiej ryby z rodziny makreloszowatych (Scomberesocidae).


  2024-09-19

Homar a langusta


Czym różnią się homary od langust?


  2024-09-18
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Więcej informacji: Polityka prywatności.