Tortilla à la Luzienne

Tortilla to rodzaj hiszpańskiego omleta z ziemniakami.

Obrać i pokroić ziemniaki (1kg) w plastry o grubości pół centymetra. Rozgrzać oliwę (1 szklanka) na patelni i dodać ziemniaki. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 5 minutach) zamieszać i przykryć patelnię. Dusić około 10 minut, następnie odlać nadmiar oleju.

W misce wymieszać jajka (8 sztuk) z tuńczykiem rozdrobnionym à la Luzienne (320g), solą (4 szczypty) i piperzem (2 szczypty). Dodać ziemniaki i zamieszać. Przelać wszystko z powrotem na patelnię z odrobiną gorącej oliwy i smażyć na średnim ogniu bez mieszania. Po 4 do 5 minutach (kiedy spód się przyrumieni), przewrócić tortillę na talerz i zsunąć na patelnię, żeby usmażyć drugą stronę.

W czasie smażenia ziemniaków można dodać pokrojoną cebulę.

Można spożywać na zimno lub na gorąco. Na zimno, można podawać jako tapas, krojąc na kostki.

Podawać z sałatą.


  dania główne
  tuńczyk
  hiszpania
  6
    40 minut
  La Belle-Iloise

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.