Tortilla to rodzaj hiszpańskiego omleta z ziemniakami.
Obrać i pokroić ziemniaki (1kg) w plastry o grubości pół centymetra. Rozgrzać oliwę (1 szklanka) na patelni i dodać ziemniaki. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić (po około 5 minutach) zamieszać i przykryć patelnię. Dusić około 10 minut, następnie odlać nadmiar oleju.
W misce wymieszać jajka (8 sztuk) z tuńczykiem rozdrobnionym à la Luzienne (320g), solą (4 szczypty) i piperzem (2 szczypty). Dodać ziemniaki i zamieszać. Przelać wszystko z powrotem na patelnię z odrobiną gorącej oliwy i smażyć na średnim ogniu bez mieszania. Po 4 do 5 minutach (kiedy spód się przyrumieni), przewrócić tortillę na talerz i zsunąć na patelnię, żeby usmażyć drugą stronę.
W czasie smażenia ziemniaków można dodać pokrojoną cebulę.
Można spożywać na zimno lub na gorąco. Na zimno, można podawać jako tapas, krojąc na kostki.
Podawać z sałatą.
dania główne tuńczyk hiszpania 6 40 minut La Belle-Iloise