Podawać na zimno z gazpacho lub sosem pomidorowym podbitym tabasco.
Zetrzeć cukinię (750g). Podsmażyć na oliwie z oliwek (2 łyżki), na początku pod przykryciem, na średnim ogniu przez 8 do 10 minut, często mieszając. Lekko ostudzić. Przełożyć do miski. Domieszać bułkę tartą (30g), jajka (4 sztuki), starty ser ementaler (30g), makrelę z ziołami i cytryną (240g), sól (5g / 1½ łyżeczki), pieprz (2 szczypty).
Wysmarować masłem formę do ciasta. Przełożyć składniki i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wyjąć z formy i pokroić na kawałki o grubości około 1 cm.
dania główne makrela francja 6-8 15+40 minut La Belle-Iloise