Spaghetti z tuńczykiem i kaparami

Kapary (Capparis L.) mają delikatnie ostry smak, cierpko-kwaśny, przypominający mieszankę musztardy, czarnego pieprzu i chrzanu.

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki), podgrzewać na średnim ogniu przez minutę. Dodać pokrojone w kostkę czerwone papryki (2 sztuki) i smażyć przez chwilę (do stanu al dente). Dodać tuńczyki w oliwie (około 300g), odsączone z oliwy i lekko rozdrobnione. Dobrze wymieszać. Dodać przecier pomidorowy (350ml), opłukane kapary (2 łyżki), posiekane czarne oliwki (4 łyżki) i liść laurowy (1 sztuka). Wymieszać i podgrzać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec zwiększyć ogień pod sosem, doprawić czarnym pieprzem.

W międzyczasie ugotować i odsączyć spaghetti.

Na talerz wyłożyć porcję spaghetti, polać sosem. W osobnym naczyniu podać starty parmezan.


  makarony
  tuńczyk
  włochy
  4
    30 minut
  »Cooking With Tinned Fish«

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.