Marie-Galante to wyspa położona na Morzu Karaibskim w składzie Wysp Zawietrznych, należy do Gwadelupy, departamentu zamorskiego Francji.
Obrać ogórka (½ sztuki / 170g) , usunąć nasiona i pokroić w małe patyczki. Posypać solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 60 minut.
Zetrzeć odrobinę skórki z cytryny (1 sztuka) i wycisnąć sok.
Obrać awokado (1 sztuka) i pokroić w kostkę. Skropić awokado sokiem z cytryny i wymieszać ze skórką cytrynową. Dodać obrane i pokrojone w kostkę mango (½ sztuki) i pomidory cherry (8 sztuk / 80g) pokrojone w ćwiartki. Odcedzić ogórka i dodać do sałatki. Otworzyć puszkiz tuńczykiem rozdrobnionym Marie-Galante (240g) i odcedzić oliwę. Dodać całą oliwę do sałatki i 160g tuńczyka, wymieszać. Przełożyć sałatkę do salaterki, na wierzchu umieścić zawartość 80g tuńczyka i udekorować plasterkami limonki.
Można dodać trochę natki pietruszki lub odrobinę pieprzu.
sałatki
tuńczyk
karaiby
4
10 minut
La Belle-Iloise