Quiche z makrelą

Quiche to pikantna tarta pochądząca z Alzacji / Lotaryngii.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Rozwałkować kruche ciasto (1 opakowanie), ułożyć w formie, nakłuć dno widelcem i podpiec przez 10 minut.

Odcedzić filety z makreli w białym winie (350g), zatrzymać sos. Rozprowadzić ryby po cieście.

W misce wymieszać jajka (3 sztuki), śmietanę (20ml), doprawić solą i pieprzem. Domieszać sos z makreli. Zalać miksturą filety z makreli na cieście. Posypać tymiankiem (z 2 gałązek) i ułożyć na wierzchu plasterki cytryny (z 1 sztuki).

Piec przez 35 minut. Odczekać 5 minut i pokroić.

Podawać z zieloną sałatą.


  dania główne
  makrela
  francja
  6
    20+35 minut
  La Belle-Iloise

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.