Quiche to pikantna tarta pochądząca z Alzacji / Lotaryngii.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozwałkować kruche ciasto (1 opakowanie), ułożyć w formie, nakłuć dno widelcem i podpiec przez 10 minut.
Odcedzić filety z makreli w białym winie (350g), zatrzymać sos. Rozprowadzić ryby po cieście.
W misce wymieszać jajka (3 sztuki), śmietanę (20ml), doprawić solą i pieprzem. Domieszać sos z makreli. Zalać miksturą filety z makreli na cieście. Posypać tymiankiem (z 2 gałązek) i ułożyć na wierzchu plasterki cytryny (z 1 sztuki).
Piec przez 35 minut. Odczekać 5 minut i pokroić.
Podawać z zieloną sałatą.
dania główne makrela francja 6 20+35 minut La Belle-Iloise