Purée ziemniaczane i sardynki gryczane

Można użyć innych sardynek, według upodobania.

Umyć ziemniaki (900g) i ugotować je w osolonej wodzie, zaczynając od zimnej wody: po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszyć ogień i gotować przez około 35 do 40 minut. Odcedzić i ostudzić przez kilka minut. Obrać ziemniaki, zrobić z nich purée przy pomocy blendera z dużym nożem: dodać gorące mleko (150ml), pieprz (szczypta) i gałkę muszkatołową (szczypta), wymieszać i doprawić do smaku. Umieścić purée w naczyniu do pieczenia i porysować powierzchnię widelcem.

Włożyć zamknięte puszki sardynek z kaszą gryczaną (2×115g) pod ciepłą wodę na kilka chwil, żeby ułatwić ich wyjęcie. Następnie wyjąć z puszek, rozprowadzić na purée, dobrze dociskając. Dodać sos z puszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220° C i piec przez 15 minut.

Tuż przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z zieloną sałatą.


  przystawki
  sardynki
  świat
  4
    35+15 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.