Śmietanę można zastąpić jogurtem lub naturalnym kremowym serem.
Pory (3 sztuki / 400g) umyć, pokroić w plastry i ugotować w osolonej wodzie (około 6 min) lub na parze. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Docisnąć, żeby je wysuszyć.
Rozwałkować kromki razowego chleba tostowego (4 sztuki) wałkiem do ciasta. Ułożyć je na odwróconych, żaroodpornych miseczkach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na około 10 minut, żeby utwardzić kształt. Odstawić do ostygnięcia i zdjąć z miseczek.
W salaterce połączyć tłustą śmietanę (2 duże łyżki / 60g), ocet jabłkowy (1 łyżka / 10g) i sól, a następnie dodać rozdrobniony tuńczyk à la Marie-Galante (160g) z oliwą z puszki. Dodać ugotowanego i pokrojonego pora. Wymieszać. Wstawić do lodówki do momentu podania.
Naciąć pomidory koktajlowe (4 sztuki / 100g) na 6 klinów (nie przecinać do końca), następnie ostrożnie rozchylić tak, aby uzyskać kształt kwiatu.
Wyłożyć dno chlebowych misek rukolą lub roszponką, na niej rozprowadzić porową mieszankę i udekorować pomidorem.
przystawki
tuńczyk
świat
4
20 minut
La Belle-Iloise