Kopułki z makreli i cukinii z sosem rouille

Rouille to sos prowansalski, którego nazwa (»rdzawy«) opisuje jego kolor, ze względu na obecność papryki chili.

Pokroić cukinię (1 sztuka) w cienkie plasterki i blanszować przez 1 minutę we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić. Odsączyć filety z makreli w białym winie (120g), zachować marynatę. W misce rozgnieść makrele widelcem i dodać sos rouille (40g). W drugiej misce wymieszać świeży kozi ser (100g) z posiekanymi liśćmi bazylii (3 sztuki). Wyłożyć wnętrze 3 ramekinów folią spożywczą. Brzegi wyłożyć zachodzącymi na siebie plasterkami cukinii. Na dnie ułożyć plaster pomidora, następnie ser, a na końcu makrelę. Wykończyć pozostałą cukinią. Wymieszać resztę sos rouille (40g) z marynatą z makreli, żeby uzyskać jednolity sos.

Opiec chleb (3 kromki).

Wyjąć danie z ramekinów, udekorować listkami bazylii.

Podawać osobno z grillowanym chlebem i sosem.


  przystawki
  makrela
  francja
  3
  20+2 minut
  La Belle-Iloise

Filety z makreli w białym winie i z aromatami 118g
Filety z makreli w białym winie i z aromatami
CENA: 21,00
Filety z makreli w białym winie i z aromatami 176g
Filety z makreli w białym winie i z aromatami
CENA: 28,00

Regulamin
Polityka prywatności
  zakupy bez zakładania konta  
  dostawa powyżej 300,- gratis  
  bezpieczne płatności
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług.