Ciasto Parmentier z tuńczykiem

Antoine Parmentier (1737-1813) to francuski agronom i farmaceuta, popularyzujący ziemniaki jako składnik diety.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Z grubsza posiekać czarne oliwki bez pestek (5 sztuk) i anchois (4 filety).

W dużej misce połączyć jajka (2 sztuki), zimną wodę (½ litra), mielony pieprz (1 szczypta) i purée ziemniaczane w proszku (125g). Dodać bułkę tartą (50g), tarty parmezan (15g), z grubsza posiekane czarne oliwki bez pestek (5 sztuk), z grubsza posiekane anchois (4 filety), kapary (1 łyżeczka) , posiekaną bazylię (1 łyżeczka), posiekaną natkę pietruszki (1 łyżeczka) i rozdrobnionego tuńczyka z oliwą (240g).

Formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką i wlać mieszaninę. Piec przez 45 do 50 minut. Sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając je końcówką noża, która powinien wyjść suchy i gorący.

Schłodzić ciasto w formie przed umieszczeniem go w lodówce (pod przykryciem).

Wyjąć z formy, pokroić na jednocentymetrowe plastry i udekorować półplasterkiem cytryny i liśćmi pietruszki.

Podawać z zieloną sałatą na letni posiłek.

Jako aperitif: dodać jajko (1 sztuka) do mikstury, aby po ostygnięciu można było pokroić ciasto na małe kostki.


  dania główne
  tuńczyk
  francja
  6
    20+50 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.