Akry z tuńczyka Marie-Galante

Akry to smażone rybne kotleciki popularne na Karaibach.

W misce wymieszać: mąkę (100g), jajko (1 sztuka), mleko (100ml), proszek do pieczenia (1 łyżeczka) i wodę (1 łyżka). Gdy mieszanina będzie jednorodna, dodać lekko odsączonego z oliwy tuńczyka Marie-Galante (480g) i szczypiorek (2 łyżeczki), doprawić pieprzem cayenne.

W naczyniu do smarzenia rozgrzać olej (2-3 centymetry) do temperatury 180°C. Małe porcje mikstury wkładać na oleju po kilka i smażyć, aż będą miały złoty kolor (przewrócić w połowie smażenia). Odsączyć na papierowym ręczniku i serwować na gorąco.

Można podawać z zieloną sałatą.


  przystawki
  tuńczyk
  karaiby
  6
    5+10 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.