Zdrowie. Ryby i owoce morza z puszek są zdrowe i odżywcze. Mogą być kluczowym składnikiem zbilansowanej diety. Są źródłem witamin (na przykład niacyn czy kobalamin), pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych (na przykład omega-3), związków mineralnych (na przykład fosforu, magnezu, siarki, wapnia), a także jodu. Mają niską zawartość tłuszczu. Witaminy, białka, tłuszcze, węglowodany i mikroelementy nie ulegają żadnym zmianom podczas procesu konserwowania, zachowują swoje własności.
Przechowywanie. Puszki z rybami i owocami morza są łatwe do przechowywania. Nie wymagają lodówki ani zamrażarki. Oszczędza to energię, redukuje koszty i negatywny wpływ na środowisko naturalne. Puszki mogą być przechowywane przez długi czas. Mają przydatność do spożycia od 2 do 5 lat. Nawet po upłynięciu zalecanego terminu, produkt jest nadal zdrowy i może być jedzony bez żadnego ryzyka. W przypadku sercówek, okładniczek czy sardynek, im dłużej pozostają w puszkach, tym stają się smaczniejsze.
Bezproblemowość. Ryby i owoce morza z puszek są gotowe do konsumpcji bezpośrednio po otwarciu. Nie wymagają obróbki termicznej.
Kulinaria. Ryby i owoce morza z puszek mogą być podstawą do przyrządzania nieskomplikowanych dań czy być składnikiem wykwintnych potraw.