Wątróbka dorsza, znana jako foie del mar, podobnie jak foie gras, jest delikatna, ma kremową konsystencję i bogaty, maślany smak. W kuchni jest używana w podobny sposób, może być serwowana jako przystawka, smarowana na chleb, dodawana do sałatek lub wykorzystywana jako składnik bardziej wyrafinowanych dań.
Wątróbka dorsza jest niezwykle bogatym źródłem kwasów omega-3, zawiera ich aż 11,7 g na 100 g.
Kategoria: ryby / dorsz.
Nazwa oryginalna: Foie del mar. Hígado de bacalao ahumado en su propio aceite.
Masa netto: 100g.
Marka: Espinaler (Hiszpania).
Skład: Wątróbka dorsza [ryba], sól.
Połowy: FAO 27.
Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
Info: Wyprodukowano na Islandii.
Nie zawiera: GMO, konserwantów, barwników, antyzbrylaczy, glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, soi, pszenicy, nabiału, jaj, drożdży i orzechów.
Dieta: Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
Najlepiej spożyć przed: 2029-04-30. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
EAN / SKU / CN: 8427230991984 / 287168 / 16042090.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100g) |
|
---|---|
Wartość energetyczna |
2433kj / 591kcal |
Tłuszcz | 62g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,3g |
Węglowodany | 0g |
w tym cukry | 0g |
Białko | 6g |
Sól | 0,54g |
Omega-3 | 11,7g |