Rillettes (wym. ri-lets, fr. ri-jet) to smarowidła mięsne podobne do pasztetu. Są produkowane z różnych rodzajów mięs i ryb.
Rillettes używa się do smarowania chleba lub tostów i podaje się je w temperaturze pokojowej.
Jodowany przepis pełen świeżości. Do przygotowania wykorzystane zostało zielone złoto morza: wodorosty wakame, aby podkreślić smak makreli. Całość dopełniona jest nutą cytryny, która nadaje przepisowi odrobinę pikanterii.
Kategoria: przetwory / pasty.
Masa netto: 60g.
Marka: La Belle-Iloise (Francja).
Skład: Filety z makreli (57%), woda, olej rzepakowy, ekologiczne wodorosty z Bretanii (wakame) (6,7%), cebula, sok z cytryny (3,8%), żółtko jaja, confit z cytryny (0,8%), mąka ryżowa, białko jaja, sól, składniki aromatyczne, przyprawy.
Po otwarciu: Rozsmarować na pieczywie.
Nie zawiera: GMO, konserwantów, barwników, glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, soi, pszenicy, pestek, drożdży, orzechów i siarczynów.
Dieta: Wysoka zawartość białka.
Najlepiej spożyć przed: 2027-05-15. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
EAN / SKU / CN: 3660088173286 / S899 / 16041519.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100g) |
|
---|---|
Wartość energetyczna |
1002kj / 241kcal |
Tłuszcz | 19g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,3g |
Węglowodany | 1,9g |
w tym cukry | 0g |
Białko | 15g |
Sól | 0,6g |