Rillettes (wym. ri-lets, fr. ri-jet) to smarowidła mięsne podobne do pasztetu. Są produkowane z różnych rodzajów mięs i ryb.
Rillettes używa się do smarowania chleba lub tostów i podaje się je w temperaturze pokojowej.
Nasiona gorczycy, zrumieniona i wędzona cebula podkreślają smak ryby. Skórka cytryny odświeża całość, a owocowy smak pieprzu syczuańskiego daje na koniec słodką i pikantną nutę.
Kategoria: przetwory / pasty.
Masa netto: 130g.
Marka: La Belle-Iloise (Francja).
Skład: Filety z dorsza czarnego (54%), woda, oliwa extra virgin, cebula, żółtko jaja, musztarda (woda, nasiona gorczycy, ocet alkoholowy, sól, przeciwutleniacz: wodorosiarczyn sodu, zakwaszacz: kwasowy cytrynowy), skrobia z manioku, sok z cytryny, otarta skórka z cytryny, prażona cebula, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, składniki aromatyczne, pieprz syczuański (0,09%).
Po otwarciu: Rozsmarować na pieczywie.
Info: do kanapek / do tostów
Nie zawiera: GMO, barwników, glutenu, laktozy, oleju palmowego, soi, pszenicy, pestek i orzechów.
Dieta: Wysoka zawartość białka.
Najlepiej spożyć przed: 2026-04-21. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
EAN / SKU / CN: 3660088160859 / S845T / 16041992.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100g) |
|
---|---|
Wartość energetyczna |
798kj / 192kcal |
Tłuszcz | 13,3g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
2,17g |
Węglowodany | 3g |
w tym cukry | 0,5g |
Białko | 14,6g |
Sól | 1g |