Sałatka fasolowa z tuńczykiem, przyprawami i ziołami

Cebulę można zastąpić szalotką. Można dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki, dla większej świeżości.

Namoczyć białą fasolę (120g) według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 minut. Dodać małe marchewki (2 sztuki / 150g), pokrojone w duże plasterki i posolić. Liczyć od 15 do 20 minut gotowania, doliczyć 5 minut, jeżeli fasola i marchewka mają być bardziej kremowe. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.

W misce wymieszać wcześniej rozdrobnionego tuńczyka w oliwie z oliwek extra virgin z przyprawami i ziołami (160g), czerwoną cebulę (¼ sztuki / 20g) pokrojoną w cienkie paski, pomidorki cherry (10-12 sztuk / 100g) pokrojone na ćwiartki, czerwony ocet winny (2 łyżki / 20g) i posiekany szczypiorek (2 łyżeczki / 1½ g).

Dodać fasolę z marchwią. Wymieszać.

Przed podaniem schłodzić.


  sałatki
  tuńczyk
  świat
  4
    15+45 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.