Cebulę można zastąpić szalotką. Można dodać rzodkiewki pokrojone w plasterki, dla większej świeżości.
Namoczyć białą fasolę (120g) według instrukcji na opakowaniu. Przełożyć do rondla, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 25 minut. Dodać małe marchewki (2 sztuki / 150g), pokrojone w duże plasterki i posolić. Liczyć od 15 do 20 minut gotowania, doliczyć 5 minut, jeżeli fasola i marchewka mają być bardziej kremowe. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać wcześniej rozdrobnionego tuńczyka w oliwie z oliwek extra virgin z przyprawami i ziołami (160g), czerwoną cebulę (¼ sztuki / 20g) pokrojoną w cienkie paski, pomidorki cherry (10-12 sztuk / 100g) pokrojone na ćwiartki, czerwony ocet winny (2 łyżki / 20g) i posiekany szczypiorek (2 łyżeczki / 1½ g).
Dodać fasolę z marchwią. Wymieszać.
Przed podaniem schłodzić.
sałatki
tuńczyk
świat
4
15+45 minut
La Belle-Iloise