Pastilla z tuńczykiem

Pastilla (bastela) to tradycyjne danie kuchni marokańskiej.

Pokroić cebulę (1szt./90g). Otworzyć puszkę tuńczyka rozdrobnionego à la Zanzibar (160g) i wlać oliwę z opakowania na patelnię. Podgrzać i zrumienić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory konfitowane w oleju (30g) . Odstawić do ostygnięcia. Następnie połączyć z tuńczykiem z puszki.

Posmarować arkusze ciasta filo (3szt.) roztopionym masłem (40g), ułożyć je jeden na drugim.

Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm, tak, żeby ciasto wystawało poza formę. Wypełnić tuńczykiem z cebulą. Przykryć wystającymi ponad krawędzie ciastem. Wygładzić.

Powtórzyć całą operację i przygotować drugą pastillę.

Piec piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut, aż do uzyskania przyjemnego, zrumienionego koloru.

Podawać ciepłe lub letnie z zieloną sałatą lub surowymi warzywami.


  dania główne
  tuńczyk
  świat
  2
    15+20 minut
  La Belle-Iloise

Tuńczyk biały pokruszony à la Zanzibar 160g


Tuńczyk biały pokruszony à la Zanzibar

Tuńczyk biały pokruszony à la Zanzibar 80g


Tuńczyk biały pokruszony à la Zanzibar
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.