Pastilla (bastela) to tradycyjne danie kuchni marokańskiej.
Pokroić cebulę (1szt./90g). Otworzyć puszkę tuńczyka rozdrobnionego à la Zanzibar (160g) i wlać oliwę z opakowania na patelnię. Podgrzać i zrumienić cebulę. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory konfitowane w oleju (30g) . Odstawić do ostygnięcia. Następnie połączyć z tuńczykiem z puszki.
Posmarować arkusze ciasta filo (3szt.) roztopionym masłem (40g), ułożyć je jeden na drugim.
Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm, tak, żeby ciasto wystawało poza formę. Wypełnić tuńczykiem z cebulą. Przykryć wystającymi ponad krawędzie ciastem. Wygładzić.
Powtórzyć całą operację i przygotować drugą pastillę.
Piec piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 do 20 minut, aż do uzyskania przyjemnego, zrumienionego koloru.
Podawać ciepłe lub letnie z zieloną sałatą lub surowymi warzywami.
dania główne
tuńczyk
świat
2
15+20 minut
La Belle-Iloise