Makaron z sardynkami i migdałami

Wariacja na temat sycylijskiej klasyki.

Do dużego garnka wlać wodę (około 4 litry), wsypać sól (około 4 łyżeczki) i doprowadzić do wrzenia. Włożyć makaron bucatini albo spaghetti (500g) do garnka i ugotować według opisu na opakowaniu.

Puszkę sardynek w oliwie (około 120g) otworzyć, oliwę odsączyć i zachować, sardynki odłożyć.

Rozgrzać suchą patelnię, włożyć płatki migdałów (50g) , prażyć przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni i posiekać.

Rodzynki (50g) namoczyć w gorącej wodzie i odsączyć.

Rozgrzać dużą patelnię na dużym ogniu, dodać oliwę z puszki z sardynkami, następnie posiekaną cebulę (1 sztuka), posiekany koper włoski (1 bulwa), rozkruszony szafran (szczypta) i sól (szczypta). Podsmażyć mieszając przez chwilę, następnie zmniejszyć ogień do średniego i smażyć, mieszając od czasu do czasu przez około 15 minut.

Odsunąć cebulę i koper włoski na obwód patelni. Na środek dodać posiekany czosnek (1-2 ząbki), płatki suszonej papryczki chili (do smaku) i nasiona kopru włoskiego (1 łyżeczka), ewentualnie dolać odrobinę oliwy. Smażyć około 30 sekund. Dodać odsączone sardynki, rodzynki, migdały i posiekane świeże oregano (1 łyżeczka). Wymieszać.

Wmieszać makaron do sosu, ewentualnie dodając trochę wody z gotowania makaronu.


  makarony
  sardynki
  włochy
  4
  »Burnt Toast and Other Disasters«

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.