Pasta con le sarde (po sycylijsku: pasta chî sardi) posiada status Tradycyjnego Produktu Spożywczego (Prodotto Agroalimentare Tradizionale, PAT), przyznawany przez włoskie Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa.
Doprowadzić do wrzenia posoloną wodę. Wrzucić koper włoski (300g) i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Odcedzić (wodę zachować), osuszyć, posiekać i odstawić.
W dużym rondlu na małym ogniu podgrzać oliwię, następnie podsmażyć posiekaną cebulę (1 sztuka). Dodać wymoczone w mleku i posiekane filety sardeli (4 sztuki). Podsmażać jeszcze chwilę mieszając. Dodać koper i gotować przez 5 minut. Dodać sardynki z puszki (500g) bez skóry i ości, odsączonych i rozdrobnionych. Dodać wymoczonych w wodzie przez 10 minut rodzynki sułtanki (80g). Dodać orzeszki piniowe (80g). Dodać wymoczonego w odrobinie wody szafran (trochę). Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie w wodzie po koprze ugotować makaron bucatini (500g). Odcedzić.
Dodać makaron do rondla i wymieszać. Pozostawić do ostudzenia.
Przełożyć na talerze, posypać podsmażonymi na oliwie okruszkami z bułki.
makarony
sardynki
włochy
konserwa.pl