Przystawka bardzo popularna w Brazylii.
Rozgrzać oliwę z oliwek (2łyżki) na średniej wielkości patelni. Dodać ryż długoziarnisty (400g / 2 szklanki) i pokrojoną w kostkę cebulę (2 sztuki). Smażyć mieszając drewnianą łyżką około 10 minut. Wmieszać drobno pokrojonego pomidora (1 sztuka). Zdjąć z ognia. Ostrożnie, aby uniknąć rozprysków, wlać wrzącą wodę (1200ml / 5 szklanek) na mieszankę ryżową. Wymieszać, ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Kiedy mieszanka się zagotuje, przykryć patelnię i zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu, gdy cała woda zostanie wchłonięta. Zdjąć z ognia i przełożyć do średniej wielkości garnka. Dodać odsączone i rogniecione sardynki bez ości (około 340g). Dodać lekko roztrzepane jajka (2 sztuki). Dodać starty parmezan lub cheddar lub asiago (50g). Wymieszać. Następnie gotować na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
Uformować mieszaninę w kulki o średnicy 5 centymetrów. Zanurzyć w roztrzepanych jajkach (2 sztuki), a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Wlać olej roślinny do średniej wielkości patelni na głębokość 5 centymetrów i podgrzać na średnim ogniu do 185°C. Smażyć krokiety partiami, aż będą złotobrązowe. Odsączyć na papierowych ręcznikach i podawać w temperaturze pokojowej z wykałaczkami.
przystawki
sardynki
portugalia
30
»Cuisines of Portuguese Encounters«