Ciasto francuskie St-Georges

Ciasto francuskie znane było już w średniowieczu.

Rozwinąć ciasto francuskie (1 opakowanie) i wyciąć z niego 6 prostokątów.

Odsączyć sardynki Saint-Georges (345g). Nałożyć na każdy prostokąt 1 pełną łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów. Na niej ułożyć po 2 sardynki głowami do siebie. Posypać sardynki posiekaną bazylią.

Z resztek ciasta wyciąć cienkie paski przykryć nimi sardynki na ukos. Posmarować wszystkie kawałki żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.

Piec w piekarniku w temperaturze 210°C przez 15 minut.

Podawać na ciepło.

Pastę pomidorową można zastąpić tapenadą (należy użyć jej dwa razy mniej).


  dania główne
  sardynki
  świat
  6
    10+15 minut
  La Belle-Iloise

Sardynki Saint-Georges w oliwie ekstra z pierwszego tłoczenia 69g


Sardynki Saint-Georges w oliwie ekstra z pierwszego tłoczenia
We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.