W puszce są kawałki kałamarnicy w sosie warzywnym, którego podstawą są pomidory.
W Ameryce sos ten jest jako »salsa americana« i powszechnie używany w kuchni do frutti di mare. Swoją nazwę uzyskał w drugiej połowie XIX wieku, choć przepis jest o wiele starszy.
Kategoria: owoce morza / kalmary.
Nazwa oryginalna: Calamares en salsa americana.
Masa netto: 115g (po odsączeniu: 72g).
Marka: Pepus (Hiszpania).
Skład: Kałamarnica [mięczak], sos amerykański (37%) (olej słonecznikowy, cebula, pomidory, mąka ryżowa, błonnik warzywny (ziemniaki i bambus), sól, przyprawy).
Połowy: FAO 87.
Po otwarciu: Produkt gotowy do spożycia.
Nie zawiera: GMO, konserwantów, barwników, glutenu, cukru, laktozy, oleju palmowego, soi, pszenicy, nabiału, pestek, jaj, drożdży, orzechów i siarczynów.
Zawiera witaminę: B12 (kobalaminę).
Zawiera minerały: Magnez, miedź i selen.
Dieta: Wysoka zawartość białka.
Najlepiej spożyć przed: 2025-11-19. Po tym dniu zawartość nadal nadaje się do spożycia, jedynie walory smakowe mogą być nieco zmienione.
EAN / SKU / CN: 8427230991335 / 290064 / 16055400.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (NA 100g) |
|
---|---|
Wartość energetyczna |
561kj / 134kcal |
Tłuszcz | 7,7g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
1g |
Węglowodany | 4,3g |
w tym cukry | 0g |
Białko | 11,8g |
Sól | 1,2g |