Zupa tajska z dorszem

Dorsz jest dobrą alternatywą dla kurczaka w klasycznych przepisach.

Otworzyć puszki dorsza w oliwie z czosnkiem 120g (3 sztuki), odlać oliwę do garnka, resztę odłożyć. Oliwę podgrzać, dodać tarty imbir (2 łyżeczki), wlać bulion (400 ml), mleko kokosowe (800 ml) i zagotować. W trakcie dodać sok z limonki (2 łyżeczki), cukier trzcinowy (2 łyżeczki), sos rybny (2 łyżeczki) i liście bazylii Siam Queen lub liście kolendry (kilka sztuk). Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Włożyć odłożoną zawartość puszki. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Doprawić solą i papryczką chilli.

Podawać z ryżem jaśminowym.


  zupy
  dorsz
  tajlandia
  4-5
    15 minut
  konserwa.pl

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.