Turnedo to smażone okrągłe plastry mięsa owinięte w boczek lub słoninę.
Otworzyć tuńczyka w sosie własnym (410g) i odcedzić. Wyciągnąć plastry tuńczyka, przekroić delikatnie na pół (uzyskać 2 plastry) i otoczyć plasterkami wędzonego boczku (4 sztuki). Lekko zrumienić tuńczykowe tournedo na patelni i umieścić w naczyniu do pieczenia. Pokroić pomidora (1 sztuka) na 8 części i ułożyć w naczyniu.
Na tej samej patelni zrumienić przekrojoną w plastry cebulę (2 plastry / 70g) dodać czerwonego lub białego wina (100ml), zredukować. W wodzie (1 mała szklanka) rozpuścić drobiową kostkę rosołową (½ sztuki). Wlać na patelnię, Dodać wypestkowane suszone śliwki (8 sztuk), posiekany ząbek czosnku (½ sztuki), zioła prowansalskie (szczypta) i mielony pieprz (szczypta), gotować delikatnie przez 5 minut.
Zalać zawartość naczynia do pieczenia przygotowanym sosem i wstawić do gorącego piekarnika (220°C) na 20 minut.
Posypać posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Można ulepszyć doprawieniem nutą przyprawy tandoori lub mieszanką »4 przyprawy«.
Podawać ze skrobią: ziemniaczanym purée, gotowanymi na parze ziemniakami, ryżem lub makaronem.
dania główne
tuńczyk
francja
4
20+20 minut
La Belle-Iloise