Ementalera można zastąpić bardziej charakterystycznym serem Comté.
W miseczce wymieszać pokruszonego widelcem odsączonego tuńczyka w sosie własnym (około 200g) ze startym serem emmentaler (70g), musztardą (2 łyżki) i białkiem z jajka (z 1 sztuki).
Pokroić ciasto francuskie (1 rolkę) w pięciocentymetrowe paski. Pędzelkiem zwilżyć brzeg (wzdłuż) na szerokość 1 centymetra. Rozprowadzić na cieście mieszaninę z miski. Zawinąć w rolki zaczynając od niezwilżonego brzegu. Pociąć na kawałki długości 3 centymetrów. Ułożyć na blasze pieczenia. Posmarować na górze żółtkiem z jajka wymieszanym z odrobiną wody.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 15 do 20 minut.
Podawać na sałacie.
przystawki
tuńczyk
francja
30 sztuk
20+20 minut
La Belle-Iloise