Tatar z pomidorów po kreteńsku

Tatar z pomidorów po kreteńsku to popularne klasyczne śródziemnomorskie danie.

Sparzyć pomidory (2 sztuki / 500g): naciąć na krzyż na skórkę i zanurzyć we wrzącej wodzie na 15 sekund, a następnie w wodzie z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Usunąć skórę. Pokroić w małą kostkę o boku 1 cm. Drobno posiekać szalotkę (1 sztuka / 15g) i połamać kostki owczej fety w oleju (15 sztuk / 50g). Wszystko wymieszać i doprawić balsamico (3 łyżeczki / 10g), solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

Odsączyć na sicie, żeby usunąć nadmiar soku. Z pomocą obręczy uformować stożek pośrodku talerza. Otoczyć rozdrobnionymi sardynkami z bakłażanem, czosnkiem i bazylią (80g). Udekorować listkami bazylii i czarnymi oliwkami.

Tatara podawać z kilkoma liśćmi sałaty. Można dodać ser ementaler lub parmezan i uprażone orzeszki piniowe.


  przystawki
  sardynki
  świat
  2
    15 minut
  La Belle-Iloise

Sardynki pokruszone z bakłażanem i czosnkiem 80g


Sardynki pokruszone z bakłażanem i czosnkiem
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.