Tatar z pomidorów po kreteńsku to popularne klasyczne śródziemnomorskie danie.
Sparzyć pomidory (2 sztuki / 500g): naciąć na krzyż na skórkę i zanurzyć we wrzącej wodzie na 15 sekund, a następnie w wodzie z lodem, żeby zatrzymać proces gotowania. Usunąć skórę. Pokroić w małą kostkę o boku 1 cm. Drobno posiekać szalotkę (1 sztuka / 15g) i połamać kostki owczej fety w oleju (15 sztuk / 50g). Wszystko wymieszać i doprawić balsamico (3 łyżeczki / 10g), solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Odsączyć na sicie, żeby usunąć nadmiar soku. Z pomocą obręczy uformować stożek pośrodku talerza. Otoczyć rozdrobnionymi sardynkami z bakłażanem, czosnkiem i bazylią (80g). Udekorować listkami bazylii i czarnymi oliwkami.
Tatara podawać z kilkoma liśćmi sałaty. Można dodać ser ementaler lub parmezan i uprażone orzeszki piniowe.
przystawki
sardynki
świat
2
15 minut
La Belle-Iloise