Podawać na gorąco z sałatą.
W rondlu na małym ogniu w oliwie podgrzać oliwę z oliwek (2 łyżki). Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę (600g), dolać wodę (⅓ szklanki). Dodać przyprawę do kuskus (3 szczypty) i zioła prowansalskie (3 szczypty). Otworzyć sardynki w dwóch paprykach (345g), odsączoną oliwę dodać do rondla, sardynki ostawić na bok. Posolić (3 szczypty) i gotować pod przykryciem przez około 25 minut.
Gdy cebula się skonfituje dodać sos rybny nuoc mam (2 łyżki) i kontynuować gotowanie bez przykrycia, aż do całkowitego odparowania płynu. Odstawić do ostygnięcia.
Ułożyć ciasto francuskie (1 sztuka) w formie na tartę.
Masę cebulową rozprowadzić po cieście. Na wierzchu ułożyć sardynki i czarne oliwki (10 sztuk). Pokroić twarde pomidory (2 sztuki) w cienkie plastry i przykryć sardynki. Piec przez 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
przystawki sardynki świat 6-8 35+45 minut La Belle-Iloise