Aby podbić smak można dodać zielony pieprz, świeżą kolendrę czy sos nuoc mam.
Zanurzyć makaron nudle (160g) na 3 minuty w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, następnie przepłukać zimną wodą i odcedzić.
Młody groszek cukrowy (garść / 80g) umyć i oberwać. Pokroić cebulę (1 sztuka / 120g) w cienkie plasterki, a marchewkę (1 sztuka /100g) w cienkie patyczki. Obrać i posiekać czosnek (½ ząbka).
Na dużym ogniu, w woku lub na dużej patelni, podgrzać oliwę ( 2 łyżki). Rumienić cebulę przez około 2 minuty, a następnie dorzucić marchew i groszek. Dodać czosnek, a chwilę później makaron. Na koniec gotowania dodać rozdrobnione sardynki po szanghajsku (320g). Podgrzewać jeszcze kilka chwil i natychmiast podawać.
makarony
sardynki
świat
6
10+10 minut
La Belle-Iloise