Cykoria zawiera dużo witamin i minerałów, między innymi kwas foliowy, witaminy C, B1, B2, sód, potas, magnes, żelazo, cynk i fosfor.
Ugotować na twardo jajka (4 szuki). Zostawić do wystygnięcia, obrać, przekroić na pół i wyjąć żółtka.
W miseczce wymieszać kremowy ser z pieprzem lub kremowy ser z czosnkiem i ziołami (40g), zawartość puszki z sardynkami z cytryną (115g) i żółtka. Można dodać trochę pokrojonego drobno pora.
Wypełnić połówkę jajka mieszaniną z miseczki.
Na twardszych końcach listków cykorii wyciąć małe trójkąty (utworzą one żagle). Pokroić resztę liści na małe kawałki, żeby ustabilizować jaja. Ułożyć równo połówki jaj i udekorować żaglem z cykorii.
przystawki
tuńczyk
świat
4
15+10 minut
La Belle-Iloise