Można dodać pół czerwonej papryki.
Grzyby mun (3g) namoczyć w zimnej wodzie.
Otworzyć puszki sardynek w oleju arachidowym (345g). Odsączyć zachowując połowę oleju. Sardynki podzielić na małe kawałki.
Przygotować sos: wymieszać w misce sos sojowy (20g / 2 łyżki), sok z limonki (20g / 2 łyżki), sos rybny nuoc mam (12g /1 łyżka), posiekaną świeżą kolendrę (4g), posiekany lub starty imbir (12g), drobno posiekaną cytronelę (2g), cukier puder (1,6g / 3 szczypty) i zachowany olej z puszek sardynek.
Ugotować suchy makaron ryżowy (80g) w dużej ilości wrzącej wody, zatrzymać gotowanie przepłukując zimną wodą, odcedzić i wstawić do lodówki.
Gdy makaron będzie zimny, dodać pokrojone kiełki szpinaku (40g), startą marchew (110g), grubo posiekane grzyby mun i grubo posiekane orzeszki ziemne (40g). Dodać sardynki i delikatnie wszystko wymieszać.
Polać sałatkę sosem i ponownie wymieszać.
Rozłożyć sałatkę w małych azjatyckich miseczkach lub na dużym półmisku i podawać.
sałatki
sardynki
tajlandia
4
15+40 minut
La Belle-Iloise