Sałatka tajska

Można dodać pół czerwonej papryki.

Grzyby mun (3g) namoczyć w zimnej wodzie.

Otworzyć puszki sardynek w oleju arachidowym (345g). Odsączyć zachowując połowę oleju. Sardynki podzielić na małe kawałki.

Przygotować sos: wymieszać w misce sos sojowy (20g / 2 łyżki), sok z limonki (20g / 2 łyżki), sos rybny nuoc mam (12g /1 łyżka), posiekaną świeżą kolendrę (4g), posiekany lub starty imbir (12g), drobno posiekaną cytronelę (2g), cukier puder (1,6g / 3 szczypty) i zachowany olej z puszek sardynek.

Ugotować suchy makaron ryżowy (80g) w dużej ilości wrzącej wody, zatrzymać gotowanie przepłukując zimną wodą, odcedzić i wstawić do lodówki.

Gdy makaron będzie zimny, dodać pokrojone kiełki szpinaku (40g), startą marchew (110g), grubo posiekane grzyby mun i grubo posiekane orzeszki ziemne (40g). Dodać sardynki i delikatnie wszystko wymieszać.

Polać sałatkę sosem i ponownie wymieszać.

Rozłożyć sałatkę w małych azjatyckich miseczkach lub na dużym półmisku i podawać.


  sałatki
  sardynki
  tajlandia
  4
    15+40 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.