Klasyczna sałatka nicejska jest robiona z tuńczyka albo anchois, tu wersja sardynkowa.
Ugotować jajko (1 sztuka) na twardo i fasolkę szparagową (150g) al dente.
Umyć sałatę (kilka liści) i ułożyć ją na dnie salaterki. Na niej ułożyć fasolkę, pokrojone w plasterki pomidory (2 sztuki) i pokrojoną w cienkie paski cebulę (1 mała sztuka).
Odsączyć sardynki bez ości z pomidorami (115g), zachowując sos do przygotowania winegretu: dodać ocet winny (2 łyżki), musztardę (1 łyżka), oliwę z oliwek (3 łyżki) i posiekaną bazylię (kilka liści), wymieszać i polać na sałatkę.
Na sałatce ułożyć sardynki i ćwiartki jajek, udekorować czarnymi oliwkami (8 sztuk) i listkami bazylii.
Można też dodać posiekanego, świeżego kopru włoskiego i posiekanego czosnku.
sałatki
sardynki
francja
2
15+10 minut
La Belle-Iloise