Przepis popularny na Wyspach Zielonego Przylądka.
Rozgrzać oliwę z oliwek (60ml / ¼ szklanki) w dużym garnku. Podsmażyć posiekaną cebulę (1 sztuka), aż zacznie się złocić. Dodać obrane, pozbawione nasion i posiekane pomidory (2 sztuki), pozbawione nasion i posiekane zielone papryki (2 sztuki) i płatki czerwonej papryki (1 łyżka) . Doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać rozdrobnionego tuńczyka (220g) wraz z oliwą z puszki. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
Dodać wodę (4 szklanki), doprowadzić do wrzenia i dodać ryż (400g). Ponownie doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Podawać na głębokim talerzu. Udekorować ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami (4 sztuki) i posypać posiekaną pietruszką.
dania główne tuńczyk portugalia 6-8 »Cuisines of Portuguese Encounters«