Pastelao z tuńczyka

Danie jest przykładem portugalskiego wpływu na lokalną kuchnię Wysp Świętego Tomasza i Książęcej.

Ubić jajka (6 szt.) w dużej misce do uzyskania puszystej masy. Dodać odsączonego i pokawałkowanego tuńczyka w sosie własnym (170 g), bułkę tartą (30g), suszone oregano (1 łyżeczka), posiekaną cebulę (½ szt.), sól (1 łyżeczka) i ostry sos z papryki chili (1 łyżeczka).

Rozgrzać olej palmowy (100 ml) na patelni z powłoką nieprzywierającą o średnicy 25 centymetrów. Kiedy olej będzie gorący, ale nie dymiący, dodać masę jajeczną, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć się przez 3 minuty. Odwrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Pokroić na ćwiartki i podawać z zieloną sałatą.


  przystawki
  tuńczyk
  portugalia
  2
  »Cuisines of Portuguese Encounters«

Tuńczyk biały w sosie własnym 207g


Tuńczyk biały w sosie własnym
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.