Danie jest przykładem portugalskiego wpływu na lokalną kuchnię Wysp Świętego Tomasza i Książęcej.
Ubić jajka (6 szt.) w dużej misce do uzyskania puszystej masy. Dodać odsączonego i pokawałkowanego tuńczyka w sosie własnym (170 g), bułkę tartą (30g), suszone oregano (1 łyżeczka), posiekaną cebulę (½ szt.), sól (1 łyżeczka) i ostry sos z papryki chili (1 łyżeczka).
Rozgrzać olej palmowy (100 ml) na patelni z powłoką nieprzywierającą o średnicy 25 centymetrów. Kiedy olej będzie gorący, ale nie dymiący, dodać masę jajeczną, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć się przez 3 minuty. Odwrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Pokroić na ćwiartki i podawać z zieloną sałatą.
przystawki
tuńczyk
portugalia
2
»Cuisines of Portuguese Encounters«