Escabèche to rodzaj octowej marynaty bardzo popularnej w Hiszpanii.
Czerwone papryki (4 sztuki) przekroić wzdłuż na pół. Położyć na papierze do pieczenia przekrojoną częścią na dół i włożyć na 20 minut do piekarnika nastawionego na funkcję »termoobieg« rozgrzanego do temperatury 200°C. W trakcie pieczenia raz przekręcić (po około 10 minutach). Wyjąć z piekarnika i przełożyć do papierowej torby do ostygnięcia. Po ostygnięciu usunąć skórę i nasiona, następnie przy użyciu widelca poszarpać papryki.
Otworzyć puszki z małżami w marynacie escabèche (około 350g) i odsączyć. Zachowaną marynatę z jednej puszki wymieszać z majonezem (2 łyżki), posiekanym ząbkiem czosnku (1 sztuka) i paprykami. Dodać odsączone małże i wymieszać.
Podawać na tostach.
kanapki omułki hiszpania 4 »Cooking With Tinned Fish«