Endywia ma pikantny, gorzkawy smak, dobrze komponuje się z ostrymi serami.
Przekroić pomarańczę (1 sztuka) na pół. Jedną połowę pokroić w cienkie paski (do dekoracji). Drugą obrać nożem, pokroić w cienkie paski i przekroić je na pół. Pokroić goudę (40g) w pałeczki (24 sztuki). Przygotować liście endywii (8 sztuk) o maksymalnej długości 10cm. Otworzyć puszkę/puszki z makrelą w piwie (w sumie 160g), odsączyć trochę oliwy i rozprowadzić rybę wzdłuż liści endywii. Na wierzchu ułożyć po 2 paski pomarańczy i 3 pałeczki sera.
Potrawę można też przygotwać w formie sałatki. W tym celu endywię należy drobno pokroić i wymieszać z goudą pokrojoną w kostkę, makrelą z puszki (wraz z oliwą) i połową pomarańczy pokrojoną na kawałki.
sałatki
makrela
świat
4
15 minut
La Belle-Iloise