Makrela na cieście francuskim z jabłkami

Można podawać z sałatą.

Obrać jabłko gatunku gala lub jonagold (1 sztuka), przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki o grubości 1 mm. Rozwałkować ciasto francuskie (1 opakowanie) i pokroić w kwadraty o boku 8-9 cm. Otworzyć puszkę/puszki z makrelą w piwie (w sumie 240g) i wysmarować powierzchnię ciasta oliwą z puszki, następnie ułożyć na nim rozdrobnioną makrelę, a na niej 3 lub 4 plasterki jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 10-12 minut. Podawać gorące, po 2 porcje na osobę.


  przystawki
  makrela
  francja
  4
    15 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.