Makrela gotowana

Na Jamajce danie jest nazywane »ghetto steak«.

Puszki makreli w oliwie (około 400g) otworzyć i odsączyć oliwę. Zawartość odłożyć na bok.

Odsączoną oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę (1 sztuka), drobno posiekany czosnek (4 ząbki) oraz pozbawioną nasion i posiekaną paprykę scotch bonnet (1 sztuka). Smażyć 5-7 minut. Dodać makrelę, rozdrobnić szpatułką i wymieszać. Doprawić zmielonym czarnym pieprzem (1 łyżeczka) i zmielonym zielem angielskim (1 łyżeczka) i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę dymkę (2 sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę (½ sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w plasterki zieloną paprykę (½ sztuki), świeży tymianek (4 gałązki), pokrojone pomidory z puszki (400g) i jeszcze raz wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.


  dania główne
  makrela
  karaiby
  2
  »Original Flava«

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.