Na Jamajce danie jest nazywane »ghetto steak«.
Puszki makreli w oliwie (około 400g) otworzyć i odsączyć oliwę. Zawartość odłożyć na bok.
Odsączoną oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę (1 sztuka), drobno posiekany czosnek (4 ząbki) oraz pozbawioną nasion i posiekaną paprykę scotch bonnet (1 sztuka). Smażyć 5-7 minut. Dodać makrelę, rozdrobnić szpatułką i wymieszać. Doprawić zmielonym czarnym pieprzem (1 łyżeczka) i zmielonym zielem angielskim (1 łyżeczka) i wymieszać. Dodać posiekaną cebulę dymkę (2 sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w plasterki czerwoną paprykę (½ sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w plasterki zieloną paprykę (½ sztuki), świeży tymianek (4 gałązki), pokrojone pomidory z puszki (400g) i jeszcze raz wymieszać. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
dania główne makrela karaiby 2 »Original Flava«