Lazania z makrelą

Lazania to włoski specjał składający się z płatów ciasta makaronowego i ze składników zagęszczonych sosem.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu rozpuść masło (35g) w rondelku, dodać mąkę (35g) i mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Dodać mleko (¾ litra) i gotować, stale mieszając, aż do wrzenia; doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Namoczyć płaty lasagnii (8 sztuk) w zimnej wodzie przez kilka minut.

W miseczce rozdrobnić widelcem filety z makreli w pomidorach (330g) .

Montaż dania: warstwa beszamelu, warstwa lasagnii, warstwa makreli, warstwa beszamelu, warstwa lasagnii, warstwa makreli, warstwa beszamelu. Posypać startym serem gruyère (70g).

Włożyć do piekarnika na około 45 minut.

Podawać na gorąco z zieloną sałatą.


  makarony
  makrela
  włochy
  4-6
    20+50 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.