Kawior z bakłażana z sardynkami

Można dodać posiekaną natkę z pietruszki lub kolendrę albo podbić danie harissą.

Obrać bakłażana (250g / 1 sztuka) obieraczką i pokroić na małą kostkę o boku 1 centymetra, wymieszać z solą (2g / 2 szczypty). Rozprowadzić osolonego bakłażana w naczyniu na tartę. Piec przez 30 minut w bardzo gorącym piekarniku (250°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut. Przełożyć do miski i rozgnieść bakłażana, żeby uzyskać purée. Delikatnie wymieszać purée z sardynkami rozdrobnionymi po kartagińsku (80g). Przełożyć do ramekina. Trzymać w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.

Pokroić bagietkę (½ sztuki) na cienkie kromki i zgrillować.

Umieścić bakłażana pośrodku stołu z łyżką obok, tak aby każdy mógł posmarować nim kawałek bagietki.


  przystawki
  sardynki
  świat
  4
  10+30 minut
  La Belle-Iloise

Sardynki pokruszone po kartagińsku 80g
Sardynki pokruszone po kartagińsku
CENA: 15,00

Regulamin
Polityka prywatności
  zakupy bez zakładania konta  
  dostawa powyżej 300,- gratis  
  bezpieczne płatności
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług.