Można dodać posiekaną natkę z pietruszki lub kolendrę albo podbić danie harissą.
Obrać bakłażana (250g / 1 sztuka) obieraczką i pokroić na małą kostkę o boku 1 centymetra, wymieszać z solą (2g / 2 szczypty). Rozprowadzić osolonego bakłażana w naczyniu na tartę. Piec przez 30 minut w bardzo gorącym piekarniku (250°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut. Przełożyć do miski i rozgnieść bakłażana, żeby uzyskać purée. Delikatnie wymieszać purée z sardynkami rozdrobnionymi po kartagińsku (80g). Przełożyć do ramekina. Trzymać w lodówce co najmniej godzinę przed podaniem.
Pokroić bagietkę (½ sztuki) na cienkie kromki i zgrillować.
Umieścić bakłażana pośrodku stołu z łyżką obok, tak aby każdy mógł posmarować nim kawałek bagietki.
przystawki
sardynki
świat
4
10+30 minut
La Belle-Iloise