Przepis popularny na wyspach Świętego Tomasza i Książęcej.
Umieścić suszoną czerwoną fasolę w lodówce na noc, zanurzoną w zimnej wodzie. Następnego dnia, odcedzić i dokładnie opłukać. Umieścić w garnku, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do niskiego. Gotować przez 1,5 godziny.
W międzyczasie, w dużym garnku umieścić olej palmowy (170ml), posiekaną cebulę (1 sztuka), posiekany czosnek (2 ząbki), sos pomidorowy (2 łyżki), liść laurowy (1 sztuka), drobno posiekaną papryczkę malagueta, obrany i drobno pokrojony imbir (2,5cm) oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć, aż cebula zmięknie.
Dodać do garnka pokrojony filet granika (340g) i odsączonego tuńczyka (170g), gotować przez 2 minuty. Następnie dodać wraz z jej wodą oraz szpinak (450g) i dusić. Gdy ryba będzie ugotowana, podawać danie z ryżem lub mąką maniokową (którą należy wymieszać z daniem na talerzu).
dania główne
tuńczyk
portugalia
4
»Cuisines of Portuguese Encounters«