Gulasz z fasoli

Przepis popularny na wyspach Świętego Tomasza i Książęcej.

Umieścić suszoną czerwoną fasolę w lodówce na noc, zanurzoną w zimnej wodzie. Następnego dnia, odcedzić i dokładnie opłukać. Umieścić w garnku, zalać świeżą wodą, doprowadzić do wrzenia, przykryć i zmniejszyć ogień do niskiego. Gotować przez 1,5 godziny.

W międzyczasie, w dużym garnku umieścić olej palmowy (170ml), posiekaną cebulę (1 sztuka), posiekany czosnek (2 ząbki), sos pomidorowy (2 łyżki), liść laurowy (1 sztuka), drobno posiekaną papryczkę malagueta, obrany i drobno pokrojony imbir (2,5cm) oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć, aż cebula zmięknie.

Dodać do garnka pokrojony filet granika (340g) i odsączonego tuńczyka (170g), gotować przez 2 minuty. Następnie dodać wraz z jej wodą oraz szpinak (450g) i dusić. Gdy ryba będzie ugotowana, podawać danie z ryżem lub mąką maniokową (którą należy wymieszać z daniem na talerzu).


  dania główne
  tuńczyk
  portugalia
  4
  »Cuisines of Portuguese Encounters«

Tuńczyk biały w sosie własnym 207g


Tuńczyk biały w sosie własnym
Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.