Na Jamajce danie nazywane jest »stamp and go« i jest jedzone rano.
Otworzyć puszki dorsza w oliwie (około 350g), całość przełożyć do miski i rozdrobnić widelecem na małe kawałki. Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżeczka), pokrojoną w kostkę cebulę (1 sztuka), pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę paprykę scotch bonnet (1 sztuka), chili w proszku (1 łyżeczka), przyprawę uniwersalną (1 łyżka), zmielony czarny pieprz (1 łyżeczka), posiekany czosnek (2 ząbki), suszony tymianek (2 łyżeczki), pokrojoną w kostkę cebulę dymkę (3 sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę (¼ sztuki), pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę zieloną paprykę (¼ sztuki) i pokrojone w kostkę pomidory (2 sztuki). Dolać zimną wodę (250 ml). Dodać mąkę (300g). Wymieszać.
Na patelnię wlać olej do smażenia (na głębokość 2-3 centymetrów) i rozgrzać na średnio-wysokim ogniu. Dużą łyżką nabierać masę na patelnię i smażyć do uzyskania złotego koloru i chrupkości, około 3-4 minuty z każdej strony. Osuszyć na papierze kuchennym i posypać odrobiną soli.
Podawać ze słodkim sosem chili do zanurzania.
przekąski
dorsz
polska
6
»Original Flava«