Zamiast makreli można użyć sardynek.
Owoce tamaryndowca malabarskiego (2 sztuki) namoczyć w gorącej wodzie (60ml).
Odcedzić oliwę/olej z puszek z makrelą (z 300g), makrele odstawić na bok . Oliwę/olej przelać do małego rondla/patelni i podgrzać na średnim ogniu. Dodać posiekane szalotki (3 szt. / 50g), podsmażyć przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek (3 ząbki), posiekany imbir (30g), grubo posiekaną trawę cytrynową (kawałek 8cm), nasiona gorczycy (½ łyżeczki / 2g) i liście curry (6 szt.). Gotować przez 3-4 minuty.
Dodać proszek curry z Jaffna (1½ łyżeczki / 4g), mieloną kurkumę (1 łyżeczka / 3g), mieloną ostrą paprykę (1 łyżeczka / 3g), mielony kumin (1 łyżeczka / 3g), posiekanego pomidora (1 sztuka), pastę z tamaryndowca (1 łyżeczka / 5g) i owoce tamaryndowca malabarskiego wraz z wodą z namaczania. Wymieszać. Dodać wodę (380ml). Gotować przez 5 minut. Dodać gęste mleko kokosowe (120ml). Gotować przez 8-10 minut.
Dodać makrele. Gotować rzez 3-4 minuty. Dodać sól do smaku (ok. ½ łyżeczki). Wymieszać.
Podawać z pol roti albo z ryżem.
dania główne makrela sri lanka 2-4 30 minut 17 »Jayaflava«