Clafoutis to rodzaj francuskiej zapiekanki.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Otworzyć puszki z tuńczykiem rozdrobnionym w oliwie z oliwek extra virgin (240g), odsączyć i zachować oliwę.
Zrumienić pokrojoną cebulę (2 sztuki) z orzeszkami pinii (40g) na oliwie z puszki z tuńczykiem.
W salaterce roztrzepać jajka (4 sztuki), dodać sól (1 łyżeczka), pipeprz (2 szczypty) i pieprz z Espelette (3 szczypty). Dodać przesianą mąkę pszenną (100g), wymieszać, a następnie dodać jogurt (150g), mleko (300ml), tuńczyka, cebulę, posiekaną pietruszkę (1 łyżka) i posiekany koperek (1 łyżka).
Formę do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać mieszankę. Piec przez 45 do 50 minut.
Podawać na ciepło, letnio lub na zimno.
dania główne
tuńczyk
francja
6
15+60 minut
La Belle-Iloise