Clafoutis z tuńczykiem

Clafoutis to rodzaj francuskiej zapiekanki.

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Otworzyć puszki z tuńczykiem rozdrobnionym w oliwie z oliwek extra virgin (240g), odsączyć i zachować oliwę.

Zrumienić pokrojoną cebulę (2 sztuki) z orzeszkami pinii (40g) na oliwie z puszki z tuńczykiem.

W salaterce roztrzepać jajka (4 sztuki), dodać sól (1 łyżeczka), pipeprz (2 szczypty) i pieprz z Espelette (3 szczypty). Dodać przesianą mąkę pszenną (100g), wymieszać, a następnie dodać jogurt (150g), mleko (300ml), tuńczyka, cebulę, posiekaną pietruszkę (1 łyżka) i posiekany koperek (1 łyżka).

Formę do zapiekania wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać mieszankę. Piec przez 45 do 50 minut.

Podawać na ciepło, letnio lub na zimno.


  dania główne
  tuńczyk
  francja
  6
    15+60 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.