»Diabeł« w tej przekąsce to ostra papryka użyta w nadzieniu.
CIASTO. Umyć niebrane słodkie ziemniaki (1200g) i włożyć do dużego garnka, zalać wodą, tak aby je przykryła. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 30 minut. Wyjąć z garnka, ostudzić, i wody nie wylewać. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i rozgnieść, aż znikną wszystkie grudki. Drewnianą łyżką wmieszać mąkę kukurydzianą (250g), po pół szklanki na raz. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać łyżeczkę lub dwie wody z gotowanych ziemniaków. Uformować ciasto w kulkę, przykryj wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki.
NADZIENIE. Umieścić odsączonego tuńczyka (około 170g) w małej misce. Dodać posiekany czosnek (3 ząbki), płatki czerwonej papryki (1 do 2 łyżek) lub drobno posiekane papryczki chili (1-2 sztuki), biały ocet (1 łyżka) i sól (1 łyżeczka), a następnie dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać olej roślinny (2 łyżki) na patelni o średniej wielkości. Dodać posiekaną cebulę (1 sztuka) i smażyć, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodać probno posiekanego pomidora (1 sztuka) i przecier pomidorowy (2 łyżeczki). Wymieszać i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wmieszać mieszankę z tuńczykiem i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Dodać trochę wody z ziemniaków, jeśli zajdzie taka potrzeba, aby mieszanka pozostała wilgotna. Zdjąć z ognia i ostudzić.
CIASTKA: Wyjąć ciasto z lodówki. Rozłożyć na blacie kawałek folii spożywczej. Na środku folii umieśić 1 dużą łyżkę ciasta, mniej więcej wielkości piłeczki golfowej. Przygnieć dłonią, aby uformować okrąg o średnicy około 10 centymetrów. Na środku ciasta umieścić łyżkę farszu. Przy pomocy folii zawinąć jedną połowę ciasta na drugą, tworząc półksiężyc. Odklić folię i docisnąć brzegi, aby je uszczelnić. Powtórzyć tę czynności z pozostałym ciastem i farszem. Wlać olej roślinny do głębokiej patelni lub grubego rondla, na głębokość 5 centymetrów. Podgrzać go na średnim ogniu. Smażyć ciasteczka, po 4 na raz, aż będą złote, około 1 minutę z każdej strony. Osączyć na ręcznikach papierowych i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
przystawki tuńczyk portugalia 24 »Cuisines of Portuguese Encounters«