Ciastko z diabłem

»Diabeł« w tej przekąsce to ostra papryka użyta w nadzieniu.

CIASTO. Umyć niebrane słodkie ziemniaki (1200g) i włożyć do dużego garnka, zalać wodą, tak aby je przykryła. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 30 minut. Wyjąć z garnka, ostudzić, i wody nie wylewać. Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i rozgnieść, aż znikną wszystkie grudki. Drewnianą łyżką wmieszać mąkę kukurydzianą (250g), po pół szklanki na raz. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać łyżeczkę lub dwie wody z gotowanych ziemniaków. Uformować ciasto w kulkę, przykryj wilgotną ściereczką i wstawić do lodówki.

NADZIENIE. Umieścić odsączonego tuńczyka (około 170g) w małej misce. Dodać posiekany czosnek (3 ząbki), płatki czerwonej papryki (1 do 2 łyżek) lub drobno posiekane papryczki chili (1-2 sztuki), biały ocet (1 łyżka) i sól (1 łyżeczka), a następnie dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut. Rozgrzać olej roślinny (2 łyżki) na patelni o średniej wielkości. Dodać posiekaną cebulę (1 sztuka) i smażyć, aż zmięknie i stanie się przezroczysta. Dodać probno posiekanego pomidora (1 sztuka) i przecier pomidorowy (2 łyżeczki). Wymieszać i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wmieszać mieszankę z tuńczykiem i gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Dodać trochę wody z ziemniaków, jeśli zajdzie taka potrzeba, aby mieszanka pozostała wilgotna. Zdjąć z ognia i ostudzić.

CIASTKA: Wyjąć ciasto z lodówki. Rozłożyć na blacie kawałek folii spożywczej. Na środku folii umieśić 1 dużą łyżkę ciasta, mniej więcej wielkości piłeczki golfowej. Przygnieć dłonią, aby uformować okrąg o średnicy około 10 centymetrów. Na środku ciasta umieścić łyżkę farszu. Przy pomocy folii zawinąć jedną połowę ciasta na drugą, tworząc półksiężyc. Odklić folię i docisnąć brzegi, aby je uszczelnić. Powtórzyć tę czynności z pozostałym ciastem i farszem. Wlać olej roślinny do głębokiej patelni lub grubego rondla, na głębokość 5 centymetrów. Podgrzać go na średnim ogniu. Smażyć ciasteczka, po 4 na raz, aż będą złote, około 1 minutę z każdej strony. Osączyć na ręcznikach papierowych i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


  przystawki
  tuńczyk
  portugalia
  24
  »Cuisines of Portuguese Encounters«

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.