Chaussons to francuskie określenie rodzaju pierożków.
Umyć i pokroić bakłażana (300g / 1 sztuka) i cukinię (200g / 1 sztuka) w kostkę o boku 1 centymetra. Pokroić cebulę (120g / 1 sztuka). W misce wymieszać warzywa z solą (2,5g / 1 łyżeczka). Rozprowadzić wszystko jedną warstwą na dnie żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C, przemieszać w połowie czasu. Odstawić warzywa do ostygnięcia.
Z grubsza rozgnieść sardynki z przyprawami (230g) , razem z sosem z puszki. Wymieszać sardynki, warzywa i posiekaną natkę pietruszki (2 szczypty), doprawić. Przeciąć arkusze ciasta filo (3-4 arkusze) na pół. Ułożyć mieszankę na arkuszach, wzdłuż dłuższej krawędzi. Zawinąć krótkie krawędzie do środka i zrulować ciasto tworząc mały prostokąt. Posmarować pierożki oliwą z oliwek i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 200°C.
Podawać na gorąco z zieloną sałatą i kilkoma plastrami pomidora.
Aby uzyskać bardziej chrupiące pierożki można użyć dwóch warstw ciasta.
Danie można przygotować dzień wcześniej
przystawki
sardynki
francja
4
10+27 minut
La Belle-Iloise