Chaussons z sardynkami

Chaussons to francuskie określenie rodzaju pierożków.

Umyć i pokroić bakłażana (300g / 1 sztuka) i cukinię (200g / 1 sztuka) w kostkę o boku 1 centymetra. Pokroić cebulę (120g / 1 sztuka). W misce wymieszać warzywa z solą (2,5g / 1 łyżeczka). Rozprowadzić wszystko jedną warstwą na dnie żaroodpornego naczynia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240°C, przemieszać w połowie czasu. Odstawić warzywa do ostygnięcia.

Z grubsza rozgnieść sardynki z przyprawami (230g) , razem z sosem z puszki. Wymieszać sardynki, warzywa i posiekaną natkę pietruszki (2 szczypty), doprawić. Przeciąć arkusze ciasta filo (3-4 arkusze) na pół. Ułożyć mieszankę na arkuszach, wzdłuż dłuższej krawędzi. Zawinąć krótkie krawędzie do środka i zrulować ciasto tworząc mały prostokąt. Posmarować pierożki oliwą z oliwek i umieść w naczyniu do pieczenia. Piec przez 12 minut w temperaturze 200°C.

Podawać na gorąco z zieloną sałatą i kilkoma plastrami pomidora.

Aby uzyskać bardziej chrupiące pierożki można użyć dwóch warstw ciasta.

Danie można przygotować dzień wcześniej


  przystawki
  sardynki
  francja
  4
    10+27 minut
  La Belle-Iloise

Używamy plików cookie w celu zapewnienia najlepszej jakości usług. Kontynuując, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie.