[ Nikolay Nachev @ Shutterstock ]

Tuńczyki

Tuńczyki (Thunnini) jest to plemię obejmujące kilkanaście gatunków ryb morskich z rzędu okoniokształtnych (Perciformes) z rodziny makrelowatych (Scombridae) z rodzajów Thunnus, Katsowonus, Auxis i Euthynnus.

Tuńczyk żółtopłetwy

  • Inne nazwy: [tuńczyk złoty] / [albakora żółtopłetwa] / [albakora].
  • Nazwa łacińska: Thunnus albacares.
  • Nazwy obcojęzyczne: ang. yellowfin tuna, fr. albacore / thon albacore, hiszp. rabil / atun de aleta amarilla, port. atum-albacora / galha-a-ré / galha-amarela.
  • Ceny: $$$$$.
  • Mięso: jędrne i mięsite.
  • Smak: łagodny i świeży.
  • Kolor: różowy do intensywnego czerwonego.

Tuńczyk błękitnopłetwy

  • Inne nazwy: [tuńczyk pospolity] / [tuńczyk błękitny] / [tuńczyk czerwony] / [tuńczyk niebieskopłetwy] / [tuńczyk zwykły] / [ton] / [tuńczyk północny].
  • Nazwa łacińska: Thunnus thynnus.
  • Nazwy obcojęzyczne: ang. bluefin tuna, fr. thon rouge, hiszp. stún rojo / de aleta azul, port. atum-rabilho / rabilo / rabil.
  • Ceny: $$$$$.
  • Mięso: delikatne i mięsiste.
  • Smak: bogaty i maślany.
  • Kolor: różowy do intensywnego czerwonego.

Tuńczyk biały

  • Inne nazwy: [tuńczyk długopłetwy] / [germon] / [tuńczyk albakora].
  • Nazwa łacińska: Thunnus alalunga.
  • Nazwy obcojęzyczne: ang. albacore tuna, fr. germon / thon germon / thon blanc, hiszp. atún blanco / bonito del norte / albacora, port. atum-voador / germão.
  • Ceny: $$$$$.
  • Mięso: delikatne i warstwowe.
  • Smak: łagodny i subtelny.
  • Kolor: blady biały.

Tuńczyk wielkooki

  • Inne nazwy: opastun / [patuda].
  • Nazwa łacińska: Thunnus obesus.
  • Nazwy obcojęzyczne: ang. bigeye tuna, fr. thon obèse / thon patudo, hiszp. patudo / atun de ojo grande / patudo del Atlántico, port. atum-patudo.
  • Ceny: $$$$$.
  • Mięso: delikatne i mięsiste.
  • Smak: bogaty i oleisty.
  • Kolor: różowy do intensywnego czerwonego.

Bonito

  • Inne nazwy: tuńczyk pasiasty / bonito paskowany / bonito latający / [tunek pasiasty] / [tuńczyk skoczek].
  • Nazwa łacińska: Euthynnus pelamis / Katsuwonus pelamis.
  • Nazwy obcojęzyczne: ang. skipjack tuna / tuna, fr. bonite à ventre rayé / listao / thon listao, hiszp. listado / bonito de vientre rayado, port. atum / gaiado / raiado.
  • Ceny: $$$$$.
  • Mięso: jędrne i warstwowe.
  • Smak: łagodny i rybny.
  • Kolor: blady do jasnoróżowego.

Czasami błędnie do tuńczyków zaliczana jest pelamida (Sarda sarda) i błędnie nazywana jest bonito.

Nazwy tuńczyków w językach: polskim, francuskim, hiszpańskim i portugalskim pochodzą z wykazów opublikowanych na stronie Komisji Europejskiej (tutaj). Nazwy w języku angielskim pochodzą z wykazu opublikowanego przez Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich rządu Wielkiej Brytanii (tutaj). W nawiasach kwadratowych podano nazwy zwyczajowe.


  Wiedza   |     2024-09-17

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.