Sardynka / sardyna / sardynela
Sardynkami nazywane są różne gatunki ryb należące do trzech rodzajów ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae).
Rodzaj Sardina. Należy jeden gatunek: sardynka europejska (Sardina pilchardus). Występuje w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii..
Rodzaj Sardinops. Należy jeden gatunek: sardynka pacyficzna (Sardinops sagax). Występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego, jest poławiana przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA. Ma kilka podgatunków: sardyna australijska (Sardinops sagax neopilchardus), sardyna kalifornijska (Sardinops sagax caeruleus), sardyna japońska (Sardinops sagax melanostictus), sardyna południowoafrykańska (Sardinops sagax ocellatus) i sardyna chilijska (Sardinops sagax sagax).
Rodzaj Sardinella. Należy ponad 20 gatunków, na przykład sardynela oleista (Sardinella longiceps), sardynela atlantycka (Sardinella aurita), sardynela brazylijska (Sardinella brasiliensis), sardynela złotopaska (Sardinella gibbosa) i sardynela złotoplama (Sardinella melanura). Ryby z rodzaju Sardinella występują głównie w tropikalnych i subtropikalnych wodach Oceanu Atlantyckiego, Indyjskiego oraz częściowo Pacyfiku.
Sardynka / pilchard
Nazwy »sardynka« i »pilchard« są używane dość swobodnie, co często powoduje zamieszanie.
W Wielkiej Brytanii i Australii terminem »pilchard« są często nazywane dorosłe / duże osobniki odpowiednio sardynki europejskiej i sardynki pacyficznej. Podczas gdy mianem sardynki nazywa się tam młodsze / mniejsze ryby tych samych gatunków.
»Cornish sardines« to chroniona nazwa geograficzna (PGI) dla sardynek europejskich łowionych u wybrzeży Kornwalii. Kiedyś nazywane były one »Cornish pilchards«. Zmiana miała na celu poprawę odbioru marketingowego, gdyż termin »pilchard« był postrzegany jako staromodny.
Szprot sardynką
Przeisy Unii Europejskiej dopuszczają, aby w puszkach z napisem »sardynki« były inne ryby, takie jak szproty (Sprattus sprattus) czy śledzie (Clupea harengus). Właściwa zawartość może być podana mniejszymi literami.
Konsekwencje
Ta różnorodność w nazewnictwie ma realne konsekwencje dla konsumentów. Różne gatunki ryb sprzedawane jako sardynki mogą mieć odmienne wartości odżywcze, różną zawartość kwasów omega-3, a także inny poziom rtęci. Dlatego warto zwracać uwagę na szczegółowy skład produktu, szczególnie jeśli kupujemy sardynki ze względów zdrowotnych.