[ Shutterstock ]

Sardynki

Świat sardynek to taksonomiczny labirynt, w którym nawet eksperci czasem się gubią.

Sardynka / sardyna / sardynela

Sardynkami nazywane są różne gatunki ryb należące do trzech rodzajów ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae).

  • Rodzaj Sardina. Należy jeden gatunek: sardynka europejska (Sardina pilchardus). Występuje w Morzu Śródziemnym i przy atlantyckim wybrzeżu Hiszpanii, Portugalii, Francji i Wielkiej Brytanii..

  • Rodzaj Sardinops. Należy jeden gatunek: sardynka pacyficzna (Sardinops sagax). Występuje w różnych rejonach Pacyfiku i Oceanu Indyjskiego, jest poławiana przy wybrzeżach Japonii Północnej i Południowej Ameryki (zachodnie wybrzeże) oraz Australii i RPA. Ma kilka podgatunków: sardyna australijska (Sardinops sagax neopilchardus), sardyna kalifornijska (Sardinops sagax caeruleus), sardyna japońska (Sardinops sagax melanostictus), sardyna południowoafrykańska (Sardinops sagax ocellatus) i sardyna chilijska (Sardinops sagax sagax).

  • Rodzaj Sardinella. Należy ponad 20 gatunków, na przykład sardynela oleista (Sardinella longiceps), sardynela atlantycka (Sardinella aurita), sardynela brazylijska (Sardinella brasiliensis), sardynela złotopaska (Sardinella gibbosa) i sardynela złotoplama (Sardinella melanura). Ryby z rodzaju Sardinella występują głównie w tropikalnych i subtropikalnych wodach Oceanu Atlantyckiego, Indyjskiego oraz częściowo Pacyfiku.

Sardynka / pilchard

Nazwy »sardynka« i »pilchard« są używane dość swobodnie, co często powoduje zamieszanie.

W Wielkiej Brytanii i Australii terminem »pilchard« są często nazywane dorosłe / duże osobniki odpowiednio sardynki europejskiej i sardynki pacyficznej. Podczas gdy mianem sardynki nazywa się tam młodsze / mniejsze ryby tych samych gatunków.

»Cornish sardines« to chroniona nazwa geograficzna (PGI) dla sardynek europejskich łowionych u wybrzeży Kornwalii. Kiedyś nazywane były one »Cornish pilchards«. Zmiana miała na celu poprawę odbioru marketingowego, gdyż termin »pilchard« był postrzegany jako staromodny.

Szprot sardynką

Przeisy Unii Europejskiej dopuszczają, aby w puszkach z napisem »sardynki« były inne ryby, takie jak szproty (Sprattus sprattus) czy śledzie (Clupea harengus). Właściwa zawartość może być podana mniejszymi literami.

Konsekwencje

Ta różnorodność w nazewnictwie ma realne konsekwencje dla konsumentów. Różne gatunki ryb sprzedawane jako sardynki mogą mieć odmienne wartości odżywcze, różną zawartość kwasów omega-3, a także inny poziom rtęci. Dlatego warto zwracać uwagę na szczegółowy skład produktu, szczególnie jeśli kupujemy sardynki ze względów zdrowotnych.


  Wiedza   |     2024-11-02

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.