[ Shutterstock ]

Vongole

Vongole to włoskie określenie dla kilku gatunków małży z rodziny małży Wenus (Veneridade).

Vongole są nieodłącznym elementem kuchni włoskiej. Warto spróbować klasycznego dania spaghetti / linguine alle vongole, aby docenić ich wyjątkowy smak i aromat. Przy wyborze małży należy jednak zwracać uwagę na ich pochodzenie i gatunek, aby mieć pewność co do ich jakości i walorów smakowych.

Małż dywanowy (łac. Ruditapes / Venerupis decussatus, ang. grooved carpet shell, fr. palurde croisée, hiszp. almeja fina, wł. vongola verace). Wielkość 4-8 centymetrów. Niezwykle ceniony, uważany za jedynego właściwego małża, który powinien być użyty w potrawie spaghetti / linguine alle vongole.

Małż Wenus pasiasty (łac. Chamelea gallina, ang. striped Venus clam, fr. clovisse / petit praire / palourde / venus poule, hiszp. almeja, wł. vongola / vongola comune / lupino di mar / cappa galina / beverazza / poverazza). Wielkość 3-4 centymetry. Muszla jasnobrązowa, ma nierównomierne wyżłobienia, jest koncentrycznie prążkowana. Ma delikatny smak, chętnie wykorzystywany w kuchni.

Małż filipiński (łac. Ruditapes philippinarum, ang. Japanese carpet shell, Manila clam, fr. palourde japonaise / clam japonaise, hiszp. almeja japonesa, wł. vongola verace filippina). Wielkość 4-5 centymetrów. Mniej smaczny niż małż dywanowy czy małż Wenus pasiasty. W Europie jest obcym, inwazyjnym gatunkiem. Ponieważ rośnie szybciej niż małż dywanowy, praktycznie wyparł go z rynku i jest powszechnie używany jako zamiennik. We Włoszech formalnie może być nazywany vongola verace, co dodatkowo prowadzi do nieuczciwych praktyk.


  Wiedza   |     2024-09-23

We use cookies to personalize content and to analyze our traffic. Please decide if you are willing to accept cookies from our website.