Sajra to ceniona ryba konsumpcyjna, cieszącą się dużą popularnością w Japonii. Mięso sajry sprzedawane w puszkach zawiera bardzo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA, należących do grupy kwasów omega-3.
Sajra występuje w ławicach nad szelfem północnego i zachodniego Oceanu Spokojnego. Odbywa sezonowe migracje: zimą przebywa w okolicach południowej Japonii, natomiast latem przemieszcza się w rejon Hokkaido i Wysp Kurylskich.
Sajra dorasta do 36 cm długości. Ma wydłużone, smukłe ciało, z płetwami odbytową i grzbietową przesuniętymi ku tyłowi. Pomiędzy tymi płetwami a trzonem płetwy ogonowej znajduje się 5-7 dodatkowych płetewek. Ryba posiada krótkie szczęki z bardzo małymi ząbkami. Ubarwienie boków ciała jest srebrzystoszare, natomiast grzbiet przybiera barwę od zielonej do niebieskiej.